Club “Culorile zambetului”

Clubul “CULORILE ZAMBETULUI” pentru copii cu nevoi speciale

Va fi un centru de ingrijire si recreere terapeutica a copiilor cu dizabilitati, cu program prelungit, si va functiona in cadrul Asociatiei „Zambetul lui Daniel”.

Beneficiari : copii cu diverse deficiente fizice si neuro-psiho-motorii, cu varsta cuprinsa intre 2 şi 12 ani.

Orar de functionare: 7.30 – 19

Obiectivele specifice activitatii Clubului vizeaza:
- recuperarea/ameliorarea conditiei medicale a copiilor cu nevoi speciale
- dezvoltarea aptitudinilor lor de viata
- recreerea terapeutica, comunicarea – socializarea
- integrarea sociala prin activitati de implicare in grupuri comunitare pentru cresterea interesului si intelegerii societatii fata de copiii cu dizabilitati
- acordarea de suport si consiliere psihologica familiilor acestora.

Directii prioritare de actiune in vederea deschiderii Clubului ”Culorile Zambetului”  pentru copii cu nevoi speciale:
- solicitarea sprijinului autoritatilor publice in obtinerea unei cladiri care va avea ca destinatie centrul de ingrijire si recreere terapeutica a copiilor cu dizabilitati
- incheierea de parteneriate/acorduri cu companii, organizatii de profil pentru sustinerea proiectelor initiate de Asociatie
- solidarizarea comunitatii pentru sprijinirea si integrarea copiilor cu nevoi speciale.

Servicii terapeutice oferite:
1.  Kinetoterapie
Tratamentul kinetic va fi asigurat dupa metode moderne, actuale, de catre kinetoterapeuti, in sala dotata corespunzator. Se va face zilnic, dupa un plan terapeutic coerent, in functie de patologie si posibilitatile de miscare, de intelegere si raspuns ale copilului. In cazurile grave se vor efectua cate 2 sedinte/zi in cursul saptamanii.
Tratamentul kinetic va urmari tonifierea musculaturii si imbunatatirea mobilitatii articulare.

2.  Logopedie
Vor beneficia copiii care prezinta tulburari de pronuntie (afectarea pronuntiei a unuia sau mai multe sunete), tulburari de ritm si fluenta (cum ar fi balbaiala), tulburari de dezvoltare a limbajului. Scopul va fi corectarea, prin exercitii specifice, a unor deprinderi gresite de vorbire, a pronuntiei sunetelor deficitare.

3.  Ergoterapie
Prin jocuri si activitati atragatoare se vor urmari: ameliorarea fizica, dezvoltarea inteligentei, atentiei, indemanarii, increderii in sine, dezvoltarea initiativei. Scopul acestor activitati este castigarea de catre copil a unei independente pentru activitatile zilnice. Pentru a-si indeplini scopul, activitatile vor fi riguros selectate, astfel incat sa stimuleze permanent interesul copilului si sa nu se depaseasca posibilitatile de moment ale acestuia (in caz contrar acestea vor deveni frustrante).

4. Comunicare – Socializare: se dezvolta responsabilitatea de grup si de cooperare, se favorizeaza contactele sociale

5. Masaj: va fi exercitat pe diferite parti ale corpului in scop terapeutic si va urmari relaxarea/ tonifierea musculaturii si stimularea circulatiei periferice si a terminatiilor nervoase.

6. Alte terapii (cum ar fi Bowen, Vojta, ACUTONICS - terapia de vindecare prin sunet), in functie de nevoile speciale ale copiilor. 

Programele de recuperare vor fi personalizate în functie de nevoile individuale ale fiecarui copil.

Specialistii vor imbina seriozitatea actului terapeutic cu jocul, astfel incat sa se obtina o eficienta maxima prin participarea activa a copilului. In acest sens, la identificarea specialistilor s-au avut in vedere nu numai experienta in domeniu, ci si capacitatile acestora de a transmite caldura, iubire, siguranta in interactiunea cu micutii.

Vom cauta sa indepartam traumele traite de acesti micuti prin spitale, aducand si pastrand  zambetul pe chipul lor.